Een scheiding betekent vaak een confrontatie met vele vormen van verlies. Niet alleen het verlies van de partner maar ook het verlies van het “intacte gezin”, het verlies van de illusie van de levenslange liefde, het verlies van een gedroomde toekomst, van feesten en rituelen met kinderen.

De periode na een scheiding is vaak een moeilijke tijd. Of het nu om je eigen scheiding gaat, of om die van je ouders: het is niet eenvoudig om er op een goede manier mee om te gaan. Voor ouders, kinderen en jongeren die verder willen na een scheiding, is er gezinshulp na scheiding.

 

Gezinshulp bij scheiding

Gezinshulp bij scheiding biedt ouders steun en inzichten om het ouderschap opnieuw te reorganiseren en biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid en ruimte de scheiding te verwerken en op een nieuwe manier verder te gaan met elkaar.

Het beste voor je kind

Vaak zijn er spanningen, meningsverschillen of hoog opgelopen emoties en dan kan het lastig zijn om het ouderschap samen vorm te geven. Gezinshulp na scheiding helpt ouders én kinderen om op een nieuwe manier verder te gaan. In de therapie bespreken we hoe je als ouders met elkaar praat en hoe je het ouderschap als ex-partners invult.
Er is aandacht voor nieuwe gewoontes en omgangsvormen waarbij het belang van je kind centraal staat. Als ouder wil je natuurlijk ten allen tijde dat je kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding. In de gesprekken kijken we hoe je als ouder je kinderen het beste kunt ondersteunen in de periode na de scheiding. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden over de omgang met de kinderen. We evalueren hoe gemaakte afspraken in de praktijk uitpakken. Zijn er knelpunten, dan biedt de therapie gelegenheid om daar mee te oefenen.

Omgaan met de scheiding van je ouders

Je ouders gaan scheiden, omdat hun gevoelens voor elkaar veranderd zijn, hierdoor verandert er veel. Hoe zit dat met jou gevoelens voor hen? Hoe vind jij dat jouw gescheiden ouders met je omgaan? En met elkaar? Misschien hebben je ouders inmiddels een nieuwe partner. Wat vind je daarvan? Misschien ga je zelf verhuizen, of verhuist een van je ouders Je kunt met vele dilemma’s zitten. Bijvoorbeeld als je ouders verschillend denken over wat het beste voor je is. Of als je je eigen keuzes wilt maken, maar niet tussen je ouders in wilt komen te staan.
Gezinshulp na scheiding begeleidt je bij het omgaan met de nieuwe situatie. In de therapie bespreken we hoe het met je gaat en waar je tegenaan loopt. Jouw gedachten en gevoelens staan centraal. Hoe de gesprekken precies verlopen, hangt af van je leeftijd en jouw persoonlijke situatie.  Villa Pinedo open brief 14 09 2012 549x775

Villa Pinedo steunt kinderen van gescheiden ouders, meer informatie. Je kunt daar laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders. Zij hebben een brief opgesteld die je kan helpen woorden te geven aan gevoelens aan je gescheiden ouders. Klik hier voor de brief

De gesprekken

Als je contact opneemt met de praktijk, dan word je uitgenodigd voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek ontvang je uitgebreide informatie over de gezinshulp na scheiding. Zo kun je een goede keuze maken of dit bij je past en of het klikt met de therapeut. Wie van jullie aan de gesprekken deelneemt, verschilt per situatie. In geval van kinderen onder de 12 jaar starten de ouders meestal zonder de kinderen met de gesprekken. Zet je als ouders stappen in de goede richting, dan is er vaak een positief effect zichtbaar bij de kinderen.

Wanneer de kinderen deelnemen aan de gesprekken kijken we hoe dit het beste in jullie situatie past. Het kan zijn dat je als ouders met de gesprekken start en dat er gezamenlijke gesprekken plaatsvinden zodra je daar als ouders en kinderen klaar voor bent. Of misschien komen de kinderen zelf ook voor aparte gesprekken. Voor gezinshulp na scheiding zijn gemiddeld twaalf tot vijftien gesprekken voldoende.

Gratis kennismaken

U kunt telefonisch of via de mail een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek aan voor gezinshulp na scheiding.